בדיקת MRI (Magnetic resonance imaging (MRI))
טכניקת ה MRI היא אחת הדרכים המתקדמות להתבונן אל תוך הגוף החי, יתרונותיה של טכניקה זו בין השאר כוללים את העובדה כי לא נעשה שימוש בקרינה היכולה לגרום נזק (כמו רנטגן) כך שהשימוש בטוח גם לנשים בהריון.
בדיקת MRI נעשית באמצעות מגנט עוצמתי וגלי רדיו. המגנט גורם לאטומי המימן שבגופינו (האטום השכיח ביותר בגוף) "להסתדר" במישור אחד, לאחר מכן גלי רדיו משודרים אל הגוף וגורמים לשינוי בכיוונם של האטומים הנ"ל.
ברגע שמפסיקים את שידור גלי הרדיו, האטומים שווים להתייצב במישור אחד, פרק הזמן שלוקח להם לשוב למישור נמדד ע"י מחשב שיוצר מאינפורמציה זו תמונה.
כאמור אחד היתרונות החשובים של שיטה זו הוא שלא נעשה שימוש בקרינה מייננת, קרינה העלולה לגרום למוטציות ולגידולים סרטניים.
החיסרון העיקרי של שיטה זו הוא שאנשים בעלי קוצב העשוי ממתכת או כאלו עם רסיסי מתכת בגופם לא יכולים לעבור בדיקת MRI זו כיוון שנעשה במהלכה שימוש במגנט עוצמתי.
אוכלוסיות בסיכון
בדיקת MRI יעילה בעיקר להדמיית המוח, עמוד השדרה והמפרקים, אנשים הסובלים מבעיות הנוגעות לאיברים הנ"ל יהיו מועמדים לביצוע הבדיקה. כמו כן, בעת הצורך, הבדיקה יכולה לדמות את הלב, הכבד ואיברים פנימיים אחרים. ייתכן כי לאנשים החשים לא נוח במקומות סגורים כדאי לקחת תרופת הרגעה לפניה הבדיקה, כיוון שהבדיקה כרוכה בשכיבה על מיטה והכנסתה לאזור דמוי "מערה" (המגנט עצמו).
מחלות קשורות
ישנן מחלות ומצבים רבים המצריכים בדיקת MRI המצבים השכיחים ביותר הינם :
- חשד שיש פריצת דיסק
- חשד לפגיעה מוחית כמו דימום או גידול מוחי
- מחלות מערכת העצבים כגון טרשת נפוצה
- פגיעות המפרקים כגון קרע במניסקוס
מתי עושים את הבדיקה?
בדומה לצילום רנטגן, גם בבדיקה זו משתמשים כשרוצים לבחון איבר פנימי כלשהוא. ההבדל בין שתי הטכניקות הוא באיברים בהם ניתן לצפות.
בעוד צילום הרנטגן יוצר תמונה של הרקמות הקשות בגופנו, עצמות. טכניקת ה MRI יוצרת תמונה של הרקמות הרכות. בטכניקה זו משתמשים בעיקר בכדי ליצור הדמיה של המוח, עמוד השדרה והמפרקים. כך לדוגמא מבצעים בדיקת MRI בכדי לזהות האם קיימת פריצת דיסק בעמוד השדרה.
עם זאת כיוון שבדיקה זו יחסית יקרה, המלצה לביצוע הבדיקה תעשה רק אם אין דרך אחרת יעילה יותר לאבחנת הבעיה.
איך להתכונן לבדיקה?
בדיקת MRI אינה פולשנית ואינה מצריכה הכנות מיוחדות כגון צום. עם זאת כיוון שנעשה שימוש במגנט עוצמתי תתבקשו להסיר לפני הבדיקה כל תכשיט העשוי מתכת כדון עגילים, צמידים וכו'.
בנוסף רצוי להגיע לבדיקה בבגדי כותנה קלים נטולי כפתורים או רוכסנים.
אופן ביצוע הבדיקה
בדיקת MRI פולשנית ואינה כואבת.
במהלך הבדיקה תאלצו להסיר תכשיטים.אם בבגדיכם יש מתכות (כפתורים, רוכסנים) תתבקשו להסיר את הבגד ותקבלו חלוק במקומו. לאחר מכן תתבקשו לשכב על מיטה שתוכנס לתוך מתקן המכיל בתוכו מגנט.
הבדיקה אורכת בין 30 -40 דקות שבמהלכן תתבקשו לא לזוז (בין הצילומים ניתן להתגרד אם צריך) כיוון שתזוזה עלולה ליצור תמונה מטושטשת.
לעיתים הנבדק יחוש מעט חמימות באזור הבדיקה, זהו דבר תקין לחלוטין.
כמו כן בזמן שהמכשיר מבצע את הצילום יישמעו נקישות קלות. ברוב המקומות תוכלו לקבל אוזניות אם הרעש יטריד אתכם
אחרי הבדיקה
לאחר הבדיקה ניתן לחזור לפעילות שגרתית מיד.
פענוח תוצאות
התוצאות בדיקת MRI נבחנות ע"י רדיולוג, רופא מומחה לפענוח שיטות הדמיה. כיוון שיש צורך בבדיקה מדוקדקת עוברים מספר ימים עד לקבלת התוצאות אם מבצעים את הבדיקה דרך קופ"ח.
לעומת זאת בדיקת MRI המתבצעת בבי"ח עקב מקרה חירום כלשהוא תפוענח בפרק זמן קצר.
בדו"ח הבדיקה תראו את שמות האיברים השונים שנבדקו ולצידם יצוין האם קיים ממצא כלשהוא או שהכל כשורה.
עם התוצאות יש לגשת לרופא המטפל שיחליט על המשך טיפול בהתאם.
המאמר נכתב על ידי ד"ר צחי לנדא
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- אני בת 35, סובלת 3 חודשים מכאב בגב התחתון ומכאב בכתף ובצוואר, אשר מושך לאזור החזה בצד ימין. האם יש קשר בין שני האזורים? לפי האורתופד שלי, אלו שתי מערכות שונות. אם אין קשר, מה זה יכול להיות?
- אבקש לדעת האם שימוש במריחואנה עוזר לחולה אפילפסיה (המטופל בדפלפט כרונו) או מזיק. בכמה מקורות קראתי דברים שונים.
- אני סובל בכאבים בברך שמאל כבר שנה. הכאבים מופיעים רק בעליה במדרגות (קשה למקד בדיוק את נקודת הכאב וקשה לשחזר את הכאב שלא בעליה במדרגות). הכאבים מופיעים לעיתים, אבל ייתכן שחלק מהזמן זה קשור לכך שסיגלתי עליה בצורה שמקלה על הרגל הבעייתית. היתי אצל אור
- בתי לקתה בהתקף אפילפטי בגיל 13. בבדיקת MRI נראה ממצא חשוד בתלמוס השמאלי. הרופא קבע כי זה גידול ממאיר והפנה את בתי לטיפול כמותרפי. כיום היא בת 16, חולת אפילפסיה, ומקבלת טיפול תרופתי. ההתקפים שלה נדירים, ואין סימפטומים המעידים על גידול במוח כמו כאבי ר
- אני בת 72. בבדיקה אצל רופא אף-אוזן-גרון שלחו אותי לבדיקת CT, ושם מצאו לי במקרה מנינגיומה. עקב זאת נשלחתי גם לבדיקת MRI, ולפיה אכן יש לי "מנינגיומה במעבר הקרניו-צרביקלי עם האדרה אחידה בגדוליניום, גורמת ללחץ על החלק האחורי של המעבר הקרניו-צרביקל
- אני גבר בן 60 שסובל מכאבי גב באופן תדיר. לאחר כל ישיבה קצרה אינני יכול ליישר את הגב. לעתים קרובות אני חש נימול בכפות הרגליים, וכפות רגליי קרות לחלוטין. אני חש כאב תמידי בברכיים, בחלק העליון של כפות הרגליים, בגב התחתון, בצוואר ובאצבעות הרגליים. הרופא
- אני בת 62. עשיתי בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (בדיקת CT). התוצאה: ציסטה פראלבית בכליה שמאל, בקע היאטלי בינוני גדול, קשרית באדרנל שמאל בגודל 2.5 על 1.6 בצפיפות 10-HU. מה אני אמורה להבין?
- אני בן 50. הופניתי לבדיקת MRI של עמוד השדרה הגבי והמותני עקב ממצא לא ברור בבבדיקת CT בחוליה L1. האם בבדיקת MRI של הגב אני אמור לשכב על הבטן לצורך הבדיקה? יש לי קלויסטרופוביה ואני חושש להיכנס למכשיר, ונראה לי ששכיבה על הבטן תהיה לי קלה יותר.
- כיצד מאובחנת מחלת פרקינסון?
- אני בת 31, חולה באפילפסיה כבר 15 שנים. המחלה שלי מתבטאת בחוסר ריכוז ובניתוק מהסביבה. אני מקבלת 7 כדורי טריל במינון 200 מ"ג ביום. הנוירולוג שלי ניסה מגוון תרופות אחרות ולא הצלחתי להתמודד איתן: סבלתי מהקאות, בחילות וכל מיני תופעות קשות. הסתדרתי ע
מאמרים בנושא בדיקת MRI


רצועות הברך עלולות להימתח, להיקרע באופן חלקי או לגמרי. שלא כמו רצועות הקרסול, רצועות קרועות בברך דורשות תיקון בניתו... לכתבה המלאה


אמצעים רבים משמשים את עולם הרפואה בניסיון להילחם במחלות ומצבים רפואיים שונים. אחד המשמעותיים שבהם הוא מכשיר ה-MRI ש... לכתבה המלאה